Vaxning

Vaxning:

 

Enbart vaxning utförs endast på lacker i bra kondition, då vaxet bara är ett skydd och inte återställer skadad och oxiderad lack, tvärtemot vad många tror. Är lacken inte i bra skick, måste den poleras innan vaxning, annars kommer resultatet aldrig att bli bra.

Innan en vaxning måste bilen alltid tvättas helt ren, enligt beskrivning under avdelningen Handtvätt”.

Efter att bilen torkats appliceras vaxet för hand. Det vax vi använder torkar inte fast på ytan, utan behöver tvärtom en viss torktid innan avtorkning. Därför applicerar vi alltid vaxet över hela bilens lackering på en gång.

Billigare/enklare vaxer, framförallt lite äldre fabrikat tenderar ofta att bränna fast på ytan, vilket omöjliggör applicering av hela fordonet på en gång. Vid användning av dessa produkter tvingas man ofta att enbart applicera små ytor åt gången och sedan snabbt torka av dessa!

Då vaxet fått torka en liten stund, avtorkas det med en ren, mjuk mikrofiberduk, alternativt oscillerande polermaskin, beroende på lackens kondition.

Avslutningsvis kontrolleras bilen för att se att inga vaxrester återstår. Vid vaxningar och lackkonserveringar smörjs även däck och gummilister in med vinylglans för att återge dessa sin ursprungliga glans.