Handtvätt:

En handtvätt av en bil är faktiskt inte så enkelt att utföra som man kan tro – om man vill få ett riktigt bra resultat och undvika att repa lackeringen.

Så här går en handtvätt till hos oss:
Först appliceras hela bilen med två olika sorters avfettning; först en petroleumbaserad avfettning, en sk. kallavfettning, som löser asfalts och tjärprickar. Denna appliceras på nedre delen av bilen, ungefär upp till rutramen hela vägen runt.
Efter det appliceras en microemulsion, alternativt en alkalisk avfettning över hela bilen, detta för att lösa upp trafikfilm, vägsalt, insekter etc.
Efter att dessa två avfettningar fått verka i några minuter, spolas bilen noggrant med högtryck efter ett givet schema där vi spolar nedifrån och upp.tvatt

En vanlig missuppfattning är att avfettningen spolas av uppifrån och ned – detta är felaktigt, då avfettningen sköljs av uppifrån, medan smutsen som finns på nedre delen av fordonet kvarstår! Det är därför viktigt att börja nedifrån, då man alltid har verkande avfettning på de delar som skall spolas.

Efter att spolningen är avklarad skall bilen schamponeras. Detta görs med ett höglansschampo, som ger extremt bra avrinning och glans samt naturligtvis en helt ren svamp. Hela bilen schamponeras med början uppifrån, med skärmkanter och trösklar som sista moment – alltför att minimera risken för repning av lacken pga. eventuella orenheter som kan ha missats vid avspolningen.

Sedan ses fälgarna över, vid behov appliceras en syrabaserad fälgrengöring varefter fälgarna borstas rena från smuts och oxider. Bilen spolas sedan igen med vatten, för att skölja av schampot och fälgrengöringsmedlet. Sedan skrapas det mesta av vattnet av med en siliconskrapa avsedd för bilvård och resten av vattnet torkas upp med ett rent sämsskinn eller waffle/mikroduk.

Efter att dörrgångarna torkats torra från vatten och bilen synats noggrant är arbetet avslutat.